Webbplatsen använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Hjalmar Strömerskolan tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lyssna på sidan Lyssna

Dagliga resor

Du som är skriven i Strömsunds kommun, har rätt till studiehjälp och varje dag reser till och från skolan, kan ansöka om bidrag för dagliga resor. Resebidraget ges i form av ett busskort eller i vissa fall av kontantbidrag.

För att ha rätt till resebidrag ska den kortaste färdvägen mellan din bostad och skolan vara minst sex kilometer. Bostaden är den adress du är folkbokförd på.

Du kan kontrollera avståndet mellan skola och bostad på eniro.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ansökan och distribution

Du ansöker om bidrag för dagliga resor till din hemkommun som sedan distribuerar busskortet. Du som är elev på Hjalmar Strömerskolan hämtar ditt busskort på skolans expedition den första skoldagen. Du som studerar i annan kommun får ditt busskort hemskickat.

Depositionsavgift

Busskortet lämnas ut mot en depositionsavgift på 200 kronor. Avgiften får du tillbaka när du slutar skolan, om du lämnar tillbaka kortet felfritt.

Giltighetstid

Busskortet är personligt och gäller hela skoltiden (tre år). Kortet gäller inte under jullov och sommarlov.

Förlorat busskort

Om du förlorar ditt busskort ska du anmäla det till expeditionen på Hjalmar Strömerskolan. Vi ser då till att ditt kort spärras för obehöriga användare och beställer samtidigt ett nytt busskort. Det nya busskortet lämnas ut mot en ny depositionsavgift på 200 kronor.

Busskort och kontantbidrag

Om avståndet mellan din bostad och närmaste busshållplats är mer än sex kilometer och det inte finns plustrafik, får du även bidrag för anslutningsresan. Det under förutsättning att du har angett på ansökningsblanketten att du har mer än sex kilometer till närmaste busshållplats.

Kontantbidrag enskild resa

Om det inte finns någon busslinje till skolan kan du få kontantbidrag för dina resor. Beloppets storlek är beroende av skolvägens längd, som måste vara minst sex kilometer.

Studieavbrott eller missbruk

Om du avbryter studierna, får inackorderingsstöd eller på annat sätt ändrar förutsättningarna är du inte längre berättigad till busskort. Då måste du omedelbart lämna tillbaka ditt busskort till expeditionen på Hjalmar Strömerskolan.

Om du har ett busskort som du inte är berättigad till, blir du återbetalningsskyldig. Du ska även betala tillbaka kontantbidrag för den tid som du inte varit berättigad till det.

Skolskjuts

Fakta

Du har rätt till bidrag för dagliga resor om du

  • är under 20 år
  • är heltidsstuderande och har rätt till studiehjälp enligt studiestödslagen
  • går en utbildning som är minst åtta veckor
  • har längre skolväg än sex kilometer
  • har dagliga resor till och från skolan
  • inte har inackorderingstillägg.


Skicka din ansökan till

Hjalmar Strömerskolan

Box 520

833 24 Strömsund


Sista ansökningsdag

Årskurs 1: 10 juli

Årskurs 2 och 3: 15 juni

Kontakta oss

Hjalmar Strömerskolan

Box 520
833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: