Lyssna på sidan Lyssna
Skolmatsalen

Måltider i skolan

Här hittar du skolans mat­sedel och information om skolmat och specialkost. Skolmaten är en viktig del i elevernas vardag, den ska ge energi och näring för att orka lära, växa och utvecklas.

All mat som kommunen producerar är näringsberäknad. Det är viktigt för att vi ska ha kontroll över att måltiderna som serveras uppfyller Livsmedelsverkets rekommentationer och att eleverna får i sig den näring de behöver.

Laga mat från grunden

Strömsunds kommun har som mål att tillaga så stor del av måltiderna som möjligt från grunden. Våra kök är av varierande storlek. Det minsta köket lagar mat till cirka tio personer dagligen, det största lagar omkring 1.250 portioner varje dag.

 

Varje dag lagar kommunen

 • 250 luncher till gymnasiet
 • 500 luncher till förskolor
 • 1.250 luncher till grundskolor
 • 400 luncher/middagar till äldreboenden
 • Varje månad lagar kommunen också 2.000 luncher/middagar till kunder inom hemtjänsten

Ladda ned appen för skolmat

Strömsunds kommun har valt att ansluta sig till Mashie – ett internetbaserat verksamhetssystem för planering och produktion av måltider. Här kan du gå in och söka Hjalmar Strömerskolans matsedel. Med Mashie mobilapp kan du direkt se dagens meny i din iPhone, iPad eller Android-telefon.

Så här laddar du ner appen:

 • Surfa in på adressen: mpi.mashie.com/app Länk till annan webbplats.
 • Sök ”Hjalmar” så får du fram ”Skolmatsedel i Strömsunds kommun”.
 • Spara den som favorit i appen.
 • Spara appen som Bokmärke eller Genväg på hemskärmen.
 • Gå gärna in och gilla de maträtter du tycker allra bäst om.

Prenumerera på matsedeln i din kalender

När du har valt matsedeln i appen, går det att prenumerera på den som en så kallad iCalendar. Det innebär att du får matsedeln direkt in i din kalender, till exempel Outlook. Välj iCalendar i funktionsmenyn i appen.

Gemensam matsedel

Alla skolor i kommunen har en gemensam matsedel som löper i perioder över tolv veckor. Fisk ska vi servera minst en gång i veckan, helst ska matsedeln innehålla mer fisk och fågel än gris- och nötkött. Varje dag ska det finnas en eller flera lagade rätter, ett väl tilltaget salladsbord samt bröd och dryck.

Möjlighet till specialkost

Kostenheten erbjuder specialkost utifrån medicinska, fysiska och psykiatriska funktionsnedsättningar. Misstänker du att du behöver specialkost på grund av allergi, sjukdom eller intolerans, ska du ta kontakt med sjukvården eller elevhälsan. Fyll sedan i blanketten för specialkost som du hittar under relaterad information på denna sida.

Meddela frånvaro

Meddela kökspersonalen vid sjukdom, ledighet, praktik eller annan frånvaro om det innebär att du inte ska äta specialkosten i skolan under en tid. Meddela även köket om specialkosten inte längre behövs.

Matsedel i mobil och kalender

Du kan se matsedeln direkt i din mobil och prenumera på den i din kalender.

Så här fixar du det

Matsedel

Klicka på bilden för att se skolans matsedel.

Kontakta vårt kök

 • Strömsund
  0670-162 61

Kontakta oss

Strömsunds kommun, Kostenheten

Box 500
833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: