Lyssna på sidan Lyssna

Patrik har haft flera skytteframgångar. Efter en tävling i USA fick han åka till Vita huset och träffa dåvarande president George Bush.

Patrik Sartz

Patrik flyttade 70 mil hemifrån för att gå på Skyttegymnasiet i Strömsund. Idag är han miljöingenjör och bor och arbetar i Alaska. Just nu är han konsult åt den amerikanska försvarsmakten.

Snabbfakta om Patrik

Examensår: 2005
Linje/program: Skyttegymnasiet i kombination med samhällsvetenskapliga programmet

Var bor du och vad är du engagerad i idag?

Jag bor i Fairbanks, Alaska (USA) sedan 2006 och är främst engagerad i längdåkning och skidskytte. Har tre barn (Evelyn sex år, Leah fyra år och Lucas ett år), så deras skola och kvällsaktiviteter tar upp i princip all vår lediga tid. Försöker även spendera ledig tid ute i naturen genom mycket camping, vandring, och fiske.

Man, kvinna och tre små barn.

Patrik tillsammans med sin fru Annie och barnen Evelyn, Leah och Lucas.

Något/några exempel på vad du gjort efter examen?

Efter studenten och ett år på Uppsala universitet flyttade jag till Alaska som student och gevärsskytt på University of Alaska Fairbanks (UAF). USA har en hel del universitetssporter där man kan få stipendier som idrottare, och jag sköt i UAF:s skyttelag under fyra år. Efter att ha tagit en kandidatexamen i biologi från UAF 2010 så flyttade jag och min amerikanska fru, Annie, hem till Sverige och Strömsund där jag jobbade som gevärstränare på Skyttegymnasiet under ett skolår. År 2011 flyttade vi återigen till Alaska för magisterstudier, och sedan 2013 har jag jobbat som miljöingenjör för olika konsultföretag och för närvarande för den amerikanska försvarsmakten/armén.


En rolig grej var att jag och Christofer Olofsson (uppväxt i Strömsund) fick besöka Vita huset och skaka hand med George Bush efter att vi vann NCAA:s Rifle Championship som lag 2008.

Vad har Hjalmar Strömerskolan betytt för dig?

Tiden på Hjalmar och Skyttegymnasiet var för mig en möjlighet att växa och utvecklas både som skytt och människa, med obegränsat stöd från tränare, lärare och elevhemspersonal. Tanken att flytta 70 mil hemifrån som 16-åring var både skrämmande och spännande, men väl på plats insåg jag snabbt att det inte fanns några bättre förutsättningar för att nå mina mål som skytt och student. Tack för allt!


Collage: Patrik på Skyttegymnasiet. Patrik skakar hand med George Bush.

Patrik har många minnen och vänner från tiden på Skyttegymnasiet. Till höger: Efter en tävling i USA 2008 blev han och laget inbjudna till Vita huset och fick skaka hand med dåvarande president George Bush.

Vill du dela med dig av din historia?

Vi är stolta över vår fina skola och tidigare elever – och hoppas att du också minns skoltiden hos oss med värme!


Vill du vara med?

Vi söker efter fler före detta elever som vill dela med sig av sin historia.

Anmäl dig genom att fylla i webbformuläret

Kontakta oss

Hjalmar Strömerskolan

Box 520
833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: