Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad:

Blandat innehåll under Hjalmars klimatvecka

Under vecka 13, i samband med Earth hour, var det Klimatvecka i Strömsunds kommun. Självklart hängde också skolan på och anordnade aktiviteter på temat. Här kommer en sammanfattning av veckan. 

För andra året i rad arrangerade Hjalmar en egen temavecka om klimat och miljö i samband med kommunens klimatvecka.

Aktiviteter varje dag

Varje dag skedde olika aktiviteter i rasthallen och elevcaféet. Bland annat fick eleverna ta del av information, bidra med sina bästa recept på en klimatsmart måltid och lyssna till en föreläsning med Åsa Lind Chong som berättade om klimatförändringar och vad man kan göra för att minska växthuseffekten, både som privatperson men också vad som händer på Mittuniversitetet när det gäller projekt och utbildningar. Läraren Kristina Nord var ansvarig för planeringen av veckans aktiviteter.


– Det var en väldigt trevlig vecka. Särskilt värdefullt var det att spendera så mycket tid i rasthallen med olika aktiviteter. Jag pratade med och lärde känna elever som jag annars inte pratar med. Det är viktigt att vi lärare syns på rasterna också och att vi på så vis kan snappa upp frågor och funderingar, säger hon.

Eleverna sådde frön

Fröplanteringen var ett särskilt trevligt inslag under veckan.

 

– Ja, det var roligt att stå där och plantera med eleverna. Det var temat en dag eftersom allt som växer binder koldioxid. Många kom förbi och planterade, bland annat solrosor, squash, tomater och basilika. Nu har jag växtrummet fullt av krukor som det växer så det knakar i, säger Kristina.

Grattis till veckans vinnare!

På fredagen utsågs vinnaren i korsordstävlingen som blev Muhammadjon i SA2 med endast ett fel. Vinnare i recepttävlingen, med ett härligt recept på nässelsoppa med örter från egen odling, blev Nikita i BF3.

 

– Det mest positiva med veckan var nog att jag kom på så många andra och nya idéer om vad man kan göra tills nästa år så nu har jag redan saker på gång, säger Kristina Nord.


Bra jobbat under veckan alla elever!

Fakta: Klimatveckan på Hjalmar 2019

Dagens klimataktivitet varje dag i rasthallen/elevcaféet. Cafeterian erbjöd klimatsmart fika och möjligheten att köpa sin egen porslinsmugg, istället för att använda engångsmuggar.

  • Måndag: Tema ”goda exempel” och vad kan man göra för klimatet. Childrens climate award. Greta Thunberg. ”Att vara klimataktivist”. Utmaningar och tips. Invigning av nya sorteringskärl på övervåningen.

Läs artikeln om när Maja och Julia invigde sorteringskärlen

  • Tisdag: Friluftsdag.
  • Onsdag: Så ett frö! Det bästa vi kan göra för klimatet är att odla. Information till eleverna om koldioxidsänkor och varför vi behöver skogar och odlingar. Odlingstips! Bord i rasthallen där eleverna kan så frön.
  • Torsdag: Klimatsmart mat. Provsmaka klimatbra mat. Tips på recept och information om matens påverkan på klimatet. Tävling: Komponera den mest klimatsmarta middagen.
  • Fredag: Föreläsare i cafeterian kl. 9.15–10.15. Åsa Lind Chong berättar bland annat om sina erfarenheter som egen företagare och om senaste forskningen från den utbildning hon går på Mittuniversitetet. Vi utser vinnarna i veckans tävlingar.

Stort tack till Coop för sponsringen av mat!

Kontakta oss

Hjalmar Strömerskolan

Box 520
833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: