Lyssna på sidan Lyssna
Tomat och gurka i växthus.

Härodlade tomater och gurkor gör att inga transporter krävs.

Publicerad:

Elever gör studiebesök under Klimatveckan

Under vecka tolv arrangerar Strömsunds kommun en Klimatvecka i samband med Earth hour den 25 mars. Hjalmar Strömerskolan arbetar med miljö- och klimatfrågor och under veckan har elever gjort studiebesök för att titta på klimatanpassade byggmoduler och växthus.

Under kommunens Klimatvecka fick eleverna som läser kursen Hållbart samhälle åka till Östersund och göra studiebesök.

Först blev det en visit hos IsoTimber, det är ett byggföretag som gör väggmoduler. Deras koncept är att fräsa spår i timmer som ger isolerande luftkanaler vilket gör att det varken krävs isolering eller plast. Företagets ambition är att återvinna allt material för tillverkning av egna spån och OSB-skivor.

”Härodlade” grönsaker

Efter lunch besökte eleverna aquaponi-anläggningen vid ICA Maxi som har kapacitet att leverera ”härodlade” grönsaker till mataffären året runt. De skördar 1.000 gurkor per dag och har egna bin som pollinerar tomaterna. Inom ett år ska de också få igång fiskodlingen som förser grönsakerna med näring. Även fisken ska säljas på ICA Maxi.


– Vi tittade även på affärens avdelning som kallas Vågen. Det är ett initiativ från tre Östersundstjejer som går ut på att man kan köpa saker på refill. Detta för att minska förpackningar och svinn, utbudet är ekologiskt och närodlat om det är möjligt. Alla studiebesök var väldigt lyckade och eleverna var nöjda, säger läraren Kristina Nord.

Skola för hållbar utveckling

Hjalmar Strömerskolan arbetar med miljö- och klimatfrågor på olika sätt och är en Skola för hållbar utveckling. Det innebär att vi uppfyller Skolverkets kriterier för lärande för hållbar utveckling och kopplar dessa till aktuella styrdokument.


Under läsåret har hela skolans pedagogiska personal gått en gemensam fortbildning om hållbar utveckling för att få rätt verktyg för att utveckla sin undervisning. Varje år vecka 40 arrangerar skolan ”Miljövänliga veckan” för att lyfta något aktuellt tema som är kopplat mot de globala målen. Förra årets tema var hållbar mat.

Till mer information om skola för hållbar utveckling

Ett besök på avdelningen Vågen, ett nytt koncept på ICA Maxi i Östersund.

Två av eleverna som går kursen Hållbart samhälle och som fick hänga med på studiebesöket.

Kontakta oss

Hjalmar Strömerskolan

Box 520
833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: