Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad:

Tips inför skolavslutningen för dig med tonårsbarn

Har du en tonåring hemma? Så här i skolavslutningstider vill vi påminna om att det är viktigt att sätta gränser när det gäller alkohol. Kolla in filmen så får du tre tips om hur du kan få till ett bra samtal med din tonåring.

Nästa vecka är det skolavslutning. En tid som innebär både glädje, men kanske också lite oro för dig som är förälder. Sätt gränser när det gäller alkohol. En nära relation mellan dig och din tonåring skapar bättre förutsättningar för ett bra samtal – då kan ni skapa en gemensam överenskommelse om att det faktiskt inte är okej att tonåringar dricker alkohol.

Tips till dig som tonårsförälder

Här är fyra handfasta tips hämtade från Tänk Om:s webbplats.

 • Visa intresse
  Försök prata om allt möjligt i vardagen. Då blir det naturligt, och odramatiskt, att prata om lite svårare grejer som alkohol, narkotika, sex med mera. Men undvik att berätta ingående om egna erfarenheter kring alkohol. Förtroende vinner du bäst genom att lyssna och visa intresse för ditt barns resonemang.
 • Berätta att du bryr dig
  Berätta att du bryr dig om din tonåring och att du faktiskt är orolig emellanåt. Förklara gärna vad du är rädd ska hända. Som tonåring så mår man faktiskt alltid bra av att höra att ens föräldrar engagerar sig och bryr sig om.
 • Undvik förhörsmetoder
  Fastän det kan vara svårt så är det bra om du kan undvika att utsätta din tonåring för regelrätta förhör. Annars är risken stor att tonåringen känner sig ansatt och anklagad och svaren blir då lätt undanglidande eller direkt osanna.
 • Få din tonåring att berätta allt och lite till
  Uppmuntra din tonåring att berätta den osminkade sanningen. Om gårdagens fest och vad som gick rätt och vad som eventuellt gick snett. Mycket är vunnet om din tonåring känner att vad som helst går att avslöja utan att du för den sakens skull går i taket!

Glad sommar!

Kontakta oss

Hjalmar Strömerskolan

Box 520
833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: