Lyssna på sidan Lyssna

Pressmeddelande • Publicerad:

De tävlar med jämtländska churros på nationell UF-mässa

Smaskiga churros rullade i kanel och socker serverade med hemgjord chokladsås, grädde och jämtländska hjortron. Det är vad UF-företaget Churritas tävlar med på den nationella UF-mässan i Stockholm den 16–17 maj.
– Det ska bli jättespännande, vilken upplevelse, säger tjejerna bakom UF-företaget.

I mars vann UF-företaget Churritas på Hjalmar Strömerskolan kategorierna ”Årets mässmonter” och ”Årets hantverk” på den regionala UF-mässan i Östersund. Förstapriset gav dem en plats på nationella UF-mässan i Stockholm den 16–17 maj.

En extra jämtländsk touch

På söndag är det dags för de fyra tjejerna och läraren Marion Marklund att åka till huvudstaden för att försvara de jämtländska färgerna. Och det med sina smaskiga churros – som får en extra jämtländsk touch lagom till SM-finalen.

– Man skulle kunna säga att churros är en kombination av munk och våffla fast som en lång pinne. De är friterade och rullade i kanel och socker. Vi serverar dem med grädde och hemgjord, knäckig chokladsås. I finalen serverar vi också med hjortronsylt istället för jordgubbssylt för att förstärka att vi kommer från Strömsund och Jämtland, förklarar Elin Blom, Linnea Johannesson, Marika Göransson och Emilia Nilsson.

Helheten – en framgång

De tror att deras framgångsrecept varit deras väl sammanhållna koncept, att de lyckats skapa en fin helhet i sitt UF-företag.

– Churros är också relativt nytt, det finns inte på så många ställen än. Vi snappade upp det i sociala medier och bestämde oss för att satsa. Det var helt fantastiskt att vi vann pris för både Årets mässmonter och Årets hantverk på den regionala mässan, säger Emilia Nilsson.

En häftig upplevelse

Tjejerna kommer nu att tävla i samma kategorier på den nationella mässan. Den gångna veckan har varit full av förberedelser. Bland annat har tjejerna byggt upp ett eget tältkök som de kommer att använda under finalen för att kunna tillaga churrosen på plats.

– Ja, nu är vi redo och laddade. Vi ser det som en spännande utmaning och en häftig upplevelse att få vara med om. Det ska bli jättekul, säger Marika Göransson.

I sommar planerar Churritas bland annat att sälja sina churros på olika marknader.

 

Mer information
Emilia Nilsson, Churritas UF, 073-848 49 72

Eleverna som tävlar.

Elin Blom, Linnea Johannesson, Marika Göransson och Emilia Nilsson tävlar i början av nästa vecka i den nationella UF-mässan i Stockholm.

Kontakta oss

Hjalmar Strömerskolan

Box 520
833 24 Strömsund

0670-161 85

Senast ändrad/granskad: