Lyssna på sidan Lyssna

Pressmeddelande • Publicerad:

Hjalmarelever anordnar föreläsning med överlevande från förintelseläger

I samband med en historielektion fick några elever idén att ordna en föreläsning med en överlevande från ett förintelseläger. Tre månader senare är det nu dags. Den 24 och 25 maj berättar Livia Fränkel om sin tid på Auschwitz.

Det var efter ett inlägg i sociala medier som andraårseleverna på handels- och administrationsprogrammet och förstaårseleverna teknikprogrammet gemensamt beslöt sig för att bjuda in en överlevande från ett förintelseläger. Genom organisationen Förintelsens överlevande i Sverige kom de i kontakt med Livia Fränkel. Hon deporterades till Auschwitz i maj 1944 tillsammans med sin familj. Föräldrarna dödades i en av gaskamrarna bara några dagar efter ankomsten.

– Att få lyssna på Livias historia kommer nog att sätta många saker i ett annat perspektiv. Vi kommer att få en annan förståelse, jag tror det kommer att bli väldigt intressant men också känslosamt, säger Ebba Andersson.

Föreläser för elever och allmänhet

Livia Fränkel, som idag är 89 år, kommer att hålla två föreläsningar den 25 maj för eleverna på Hjalmar Strömerskolan. Kvällen före håller hon även en öppen föreläsning för allmänheten i cafeterian på skolan.

– Jag hoppas att så många som möjligt kommer. Det är viktigt att vi tar tillvara den här generationens kunskap, snart finns det inga överlevande kvar. Våra barn kommer aldrig att få möjlighet att höra deras historier. Jag förväntar mig att alla ska få en tankeställare och att vi kan prata om och uppmärksamma det som en gång hände, säger Sofia Modin.

Utställning om Andra världskriget

Inför föreläsningarna håller nu eleverna på att arbeta fram en utställning om Andra världskriget som besökarna kan ta del av. Läraren Jan Rönngren är både stolt och förväntansfull.

– Det här är skolan när den är som bäst. Det är eleverna som har tagit initiativet och det känns väldigt roligt. Det blir en unik upplevelse, det är superexklusivt att vi lyckats få hit en sådan föreläsare som Livia Fränkel, säger han.

 

Mer information
Jan Rönngren, lärare, 072-585 35 63

Eleverna som anordnade föreläsningen.

Här är eleverna som anordnar föreläsningen. Längst bak: Erik Jangenmalm, Kai Johansson, Jennie Jonsson, Anna Mårtensson, Elin Funseth. Mellanraden: Sofia Modin, Türkan Uwnsoy, Maja Isander, Evelina Aldenfors, Frida Andersson. Fram: Silje Öster-Forsberg, Ebba Andersson, läraren Jan Rönngren, Ida Eriksson.

Kontakta oss

Hjalmar Strömerskolan

Box 520
833 24 Strömsund

0670-161 85

Senast ändrad/granskad: