Lyssna på sidan Lyssna

Två bilder på Ingemar Grawé, skolans biologilärare som grundade den geologiska trädgården. Till vänster från en tidningsartikel 1992, till höger en bild ur skolans arkiv.

Publicerad:

Geologiska trädgården – den första av sitt slag i Sverige

I mitten av 1990-talet gick skolans biologilärare Ingemar Grawé i pension. Innan dess hann han skapa den geologiska trädgård som än idag finns kvar strax intill skolan. Trädgården var den första av sitt slag i Sverige och är en plats för både kunskap och njutning.

Fem ståtliga pelaraspar ramar in den geologiska trädgården strax intill Hjalmar Strömerskolan. Asparna planterades 1972 av biologiläraren Ingemar Grawé och hans elever. Allt eftersom åren gick tillkom både växter och bergarter.

Trädgård för kunskap och njutning

Det mesta av kommunens intressanta geologi finns representerad här. Ingemars tanke med projektet var att skapa en trädgård både för kunskap och njutning och målet var att den skulle vara färdigställd lagom till hans pensionering i mitten av 1990-talet.

Samlade växter och stenar

Under alla sina år på skolan samlade Ingemar växter, fraktade stenar och planterade. Flera tusen arbetstimmar ligger till grund för den fina trädgården. De olika bergarterna är endast bergarter som finns i Strömsunds kommun och många av stenarna har Ingemar själv burit i sin ryggsäck. Till exempel marmor från Bjurälven, glimmer från Väktarmon och malm från Stekenjokk. Ibland var han dock tvungen att ta en traktor till hjälp, granitblocken från Ulriksfors väger nära nog två ton.

Hundratals olika växter

På ett område som inte är större än en vanlig villaträdgård finns flera hundra olika växter; trädgårdsväxter för rabatter och stenpartier, giftiga växter vi bör känna till, en örtagård, våra vanliga växter på myrar och fjäll, vilda landsvägsväxter och ängsväxter. Allt väl beskrivet på informativa skyltar.


Numer är det Strömsunds kommun som äger trädgården men det är medlemmarna i Strömsunds trädgårdsförening som sköter det praktiska arbetet.

Ingemars önskan gick i uppfyllelse

Ingemar Grawé gick bort i augusti 2021. Vi kan idag vara mycket tacksamma över att hans önskan om en trädgård för kunskap och njutning blev verklighet tack vare hans fantastiska arbete. Den fina trädgården är välbesökt av både turister och människor från bygden.

Närbild på trädgård.

Geologiska trädgården som den ser ut idag.

Logga: Hjalmar 50 års-jubileum.

Kontakta oss

Hjalmar Strömerskolan

Box 520
833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: