Lyssna på sidan Lyssna
Kvinnlig elev sitter vid bord där det ligger en dator.

Alma Mårtensson från Dorotea pendlar till skolan varje dag men passar på att sova på bussen.

Publicerad:

Viggo, Joel, Alma och Chauder om att vara elever på Hjalmar

Hur är det egentligen att gå på Hjalmar Strömerskolan? Vi frågade några av våra elever vad de tycker och tänker om skolan och hur deras framtidsplaner ser ut.

Viggo Eriksson från Strömsund går andra terminen på teknikprogrammet och tycker att den första tiden på skolan har varit bra, men det är samtidigt en hel del som är annorlunda jämfört med högstadiet.


– Framför allt är det mycket som är svårare att lära sig och det krävs en hel del plugg, säger han.


Att han valde Hjalmar var något han planerat sedan tidigare, beslutet att stanna i Strömsund känns fortfarande helt rätt. Teknikprogrammet valde Viggo eftersom han är intresserad av teknik och programmering.


– Jag trivs riktigt bra. Lärarna är toppen, jag har snälla kompisar och det är en lugn och avslappnad miljö på skolan, säger han.


Efter gymnasiet tänker Viggo kanske plugga vidare vid något universitet, eventuellt mot en civilingenjörsexamen.

Kille sitter i soffgrupp.

Viggo passar på att ta en fika mellan lektionerna.

Joel kan tänka sig att starta företag

Joel Lindberg går andra året på bygg- och anläggningsprogrammet inriktning husbyggnad och efter skolan planerar han att göra sin lärlingstid i Norge. Kanske ska han senare starta eget företag i branschen, på frågan var han vill bo är han lite osäker. Kanske han kommer tillbaka till Strömsunds kommun och Hammerdal där han bor nu.


– Jag valde Hjalmar Strömerskolan för att det är nära och bra och det är ganska skönt att bo kvar hemma. Om jag hade valt att gå i Östersund så skulle jag ha behövt en lägenhet vilket känns som lite slöseri med pengar, säger han.


Joel trivs bra på skolan och går i en liten klass med lugn stämning som ger möjlighet till mycket hjälp av lärarna. Variationen på de olika byggprojekten är stor och eleverna får möjlighet att bygga många olika saker.


– Just nu bygger vi förråd som ska till Åre och vi har tidigare renoverat ett fikarum som blev väldigt fint. Vi har också hunnit med ett antal utedass men det var mest i årskurs ett. Teorisalen håller också på att få sig en ansiktslyftning, säger Joel.

Kille i snickarkläder står vid rött hus.

Joel är nöjd över att han bestämde sig för att plugga på hemmaplan.

Alma från Dorotea trivs på Hjalmar

På samhällsprogrammets första år går Alma Mårtensson från Dorotea. Hon tycker att Hjalmar Strömerskolan är en trevlig och bra skola på alla vis. De är åtta stycken i klassen men samläser i flera kurser med naturvetenskapliga programmet och teknikprogrammet.


– Alla lärare är trevliga och kunniga och det är inte så mycket svårare än i årskurs 9. Det är väldigt lätt att lära känna alla på skolan, tycker Alma.


Hon valde samhällsprogrammet eftersom hon inte riktigt visste vad hon ville i framtiden och programmet är en bra grund att bygga vidare på. Nu har hon bestämt sig för att välja beteendeinriktningen och efter studenten vill hon läsa vidare till förskollärare.

– Kanske flyttar jag till Umeå direkt efter studenten, att ta studieuppehåll ett år eller två kan göra att det blir svårt att börja plugga igen, säger Alma.

Varför valde du Hjalmar?

– Jag bestämde mig efter ett besök i årskurs 9. Det fungerar bra att åka buss fram och tillbaka. Bussen går redan klockan sju och jag är hemma cirka halv fem men jag sover ofta på bussen och det blir en vana att åka varje dag, säger Alma.

Chauder tycker skolan känns trygg

Chauder Makuach kom till Sverige från Sydsudan 2019 och tar studenten våren 2023. Eftersom hon har hunnit fylla 20 år läser hon det naturvetenskapliga programmet via vuxenskolan.


– Det har bitvis varit lite svårt att lära sig svenska men det har ändå gått bra eftersom jag kan komplettera med engelska, berättar Chauder.


Hon trivs väldigt bra på Hjalmar Strömerskolan och tack vare studieplanen via vuxenskolan, med kurser med olika klasser och grupper på ungdomsgymnasiet, tar hon nu snart studenten.


– Jag tycker skolan känns som en trygg plats där vi som elever alltid får den hjälp som behövs. Mitt mål är att efter studenten söka till läkarprogrammet, säger Chauder.

Vill du dela med dig av din historia?

Vi är stolta över vår fina skola och tidigare elever, och hoppas att du också minns skoltiden med värme om du gått hos oss!


Vill du vara med i Hjalmargalleriet?

Vi söker efter fler före detta elever som vill dela med sig av sin historia.

Anmäl dig till Hjalmargalleriet via webbformuläret

Kontakta oss

Hjalmar Strömerskolan

Box 520
833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: