Lyssna på sidan Lyssna
Fasadbild på Strömerhallen, med Hjalmarhallen i bakgrunden.

Skyttehallen har under senare år fått sällskap av engconhallen.

Publicerad:

Historien om Skyttegymnasiet och Strömerhallen

Skyttegymnasiet i Strömsund startade 1980 som ett Riksidrottsgymnasium (RIG) och drivs sedan 2011 som en nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU). Skolan var länge den enda av sitt slag i Norden, tills det kom en i Finland under 1990-talet. Skyttegymnasiet lockar elever från hela landet.

När utbildningen startade var Jonas Lindberg från Tullingsås en drivande profil. Hans stora engagemang inom skytte och ungdom resulterade så småningom i en skyttehall som idag har 47 banor på tio meter. Av dessa har 20 stycken MegaLink-ställ och tio stycken SIUS-Ascor-ställ för 25 meter och 50 meter. Här finns också teorisal, omklädningsrum och kontor.

Fick toppbetyg av Skanåker

Hallen invigdes 1983 med SM i luftpistol och Ragnar Skanåker, mångfaldig världsmästare, tyckte att hallen var fantastisk. Han hade aldrig sett något liknande under sina då 18 års resor i 70 länder.

Skyttar tränar i skjuthall.

Träning pågår!

En oas för skyttefolket

Hallen blev också snabbt en oas för skyttefolket i hela landet då den erbjöd mycket goda förutsättningar för både träning och tävling. Genom åren har sen ungdomar från hela Sverige tränat i vår skyttehall i en inspirerande miljö där tränare och skola skapar ett team kring sina elever för att de ska ha möjligheten att utvecklas på bästa sätt.

Elitsatsning på skytte

Eleverna på Skyttegymnasiet kombinerar en elitinriktad idrottsträning med sina studier med målet att de på sikt ska kunna nå nationell och internationell elit. Resultaten har under åren varit goda där flera elever deltagit i internationella tävlingar och dessutom ingått i seniorlandslaget med framgång.

Närhet, gemenskap och utveckling

Hjalmar Strömerskolans Skyttegymnasium utsågs 2004 till Sveriges bästa Riksidrottsgymnasium. Fram till idag har cirka 450 elever tillbringat sin gymnasietid här. Den inleds alltid med att eleverna går på fjällvandring tillsammans med tränarna. Det blir en bra start på gymnasietiden och åren på Skyttegymnasiet vars ledord är närhet, gemenskap och utveckling!

Läs mer om Skyttegymnasiet

Personer ligger och vilar i fjällmiljö.

Den gemensamma fjällturen är en mysig start för eleverna på Skyttegymnasiet.

Vill du dela med dig av din historia?

Vi är stolta över vår fina skola och tidigare elever, och hoppas att du också minns skoltiden med värme om du gått hos oss!


Vill du vara med i Hjalmargalleriet?

Vi söker efter fler före detta elever som vill dela med sig av sin historia.

Anmäl dig till Hjalmargalleriet via webbformuläret

Kontakta oss

Hjalmar Strömerskolan

Box 520
833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: