Lyssna på sidan Lyssna
Porträtt: Kristina Nord.

Kristina Nord, lärare och initiativtagare till festivalen menar att mångfaldsperspektivet är viktigt att lyfta upp.

Pressmeddelande • Publicerad:

Skolan arrangerar Mångfaldsfestival

Torsdagen den 15 september lyfter Hjalmar Strömerskolan HBTQ- och värdegrundsfrågor genom att arrangera en Mångfaldsfestival.
– Förhoppningen är att dagen skapar ett ännu öppnare klimat på skolan och öppnar upp för bättre bemötande och tryggare skola för alla, säger läraren och initiativtagaren Kristina Nord.

Hjalmar Strömerskolan är mitt uppe i sitt jubileumsår som uppmärksammar gymnasieskolans 50 årsdag. Jubiléets logga är regnbågsfärgad och det fick läraren Kristina Nord att komma på idén med en Mångfaldsfestival. Den 15 september genomförs den för första gången på Strömsunds hembygdsgård.

 

– Tanken har funnits i många år. Jag vet att behovet finns, det är ett litet samhälle där alla har lite koll på varandra. Då är det svårt att tillhöra minoritetsgrupper och många känner nog att de inte kan vara den de är i vissa sammanhang. Dessutom har vi många olika kulturer representerade på skolan så mångfaldhetsperspektivet och allas lika värde känns mycket relevant att lyfta upp, säger hon.

Regnbågskubb, matprovning och föreläsningar

Under Mångfaldsfestivalen får eleverna ta del av föreläsningar och aktiviteter, bland annat tipsrunda, regnbågskubb, provsmakning av mat från skolans kulturer och mobil-quiz med tävling. Det blir också konsert med Ångvält med gäster. Bland föreläsarna finns Erik Engelv som berättar om sin uppväxt som homosexuell, Aanna Johansson Larsson, samisk samordnare i Strömsunds kommun talar om samerna som minoritetsgrupp, Polyfamiljen berättar om livet utanför familjenormen och diakonen Gunilla Grindefors pratar om kyrkans roll och perspektiv på mångfald.

Olika kulturer – en rikedom

Kristina Nord hoppas att festivalen kan bidra till att alla ska känna att de har lika värde och respekteras för dem de är:

– Vi vill också visa att vi jobbar med värdegrundsfrågor och få både elever och samhället att se på varandra med mer respekt. Vi har så mycket att ge varandra och en oerhörd rikedom i alla våra olika kulturer på skolan.

 

Rektor Heidi Sundelin ser fram emot Mångfaldsfestivalen.

– Den sänder ett viktigt budskap som skolan står bakom. Hos oss ska alla känna sig lika välkomna. Vi vuxna behöver hjälpas åt att ge ungdomarna alla möjligheter vi kan att våga vara dem de är, säger hon.

 

Mer information

Kristina Nord, lärare, 0670-161 97

Heidi Sundelin, rektor, 0670-161 81

Logga: Hjalmar 50 års-jubileum.

Kontakta oss

Hjalmar Strömerskolan

Box 520
833 24 Strömsund

0670-161 85

Senast ändrad/granskad: