Lyssna på sidan Lyssna

Vackert väder och glada före detta elever som tog studenten från Hjalmar Strömerskolan 1972.

Publicerad:

Fina minnen och samtal under sommarens två jubileumsfiranden

Under jubileumsårets sommarlov hade Hjalmar Strömerskolan den stora äran att ta emot inte mindre än två olika jubileumsgrupper, den ena med studenter från 1970 och den andra från 1972.

Jubileum 1970 års studenter

Först ut var studenterna från 1970 som i början av juli firade att det var 52 år sedan de tog studenten på Hjalmar Strömerskolan. Tanken var att festen skulle ha ägt rum för två år sedan, men som bekant kom en pandemi i vägen.


Gruppbild.

Avgångseleverna från 1970 samlade framför skolan. Foto: Inger Kraft Etzler

 

Firandet för gruppen på ett 30-tal personer började på Strömsunds hembygdsgård med lunch på Café Tomten innan man sedan samlades i skolans cafeteria för en skål med alkoholfri champagne och studentsången.


Två män och två kvinnor framför skolbyggnad.

Kompisar från förr återförenade igen. Foto: Inger Kraft Etzler

Äntligen studentsången!

Att fira studenten med sång, mössa och fina kläder var helt ”ute” när det begav sig – därför blev detta faktiskt första gången man sjöng sången tillsammans!

Under tidigt 1970-tal gick studenterna helt sonika ut genom dörren utan några större festligheter, eventuellt hade man en gemensam middag på avslutningskvällen.

 

Personer vid matbord.

De gamla skolkorten kom fram under lunchen på Strömsunds hembygdsgård. Foto: Inger Kraft Etzler

Pensionerade lärare deltog

Två pensionerade lärare deltog i stunden på Hjalmar Strömerskolan, Helena Lindstrand och Ingegerd Kahnberg. Det blev ett kärt återseende för många. Rundturen på skolan med stopp i bland annat matsalen och aulan gav också många minnen. Många tyckte att allt egentligen var sig ganska likt och att inte så mycket hänt med själva skolbyggnaden. Annat är det nog med det faktiska innehållet i det arbete som sker inom skolans väggar.

 

Personer sitter på restaurang.

Eleverna från 1970 firade att det var 52 år sedan de tog studenten på Hjalmar Strömerskolan. Foto: Inger Kraft Etzler

Jubileum 1972 års studenter

Den andra gruppen, med studenter från 1972, hade sin jubileumsträff i slutet av juli och de startade också dagen med lunch på hembygdsgården. Väl på Hjalmar blev det en tur runt skolan. Ett väldigt uppskattat inslag var stunden i Fysiksal 2 eftersom Nils-Olof ”Sola” Mårtensson deltog i rundturen. Sola tog i vanlig ordning plats i katedern fastän han knappt varit i skolans lokaler sedan han gick i pension 2005. I hela 41 år jobbade Sola som lärare på Hjalmar Strömerskolan. Tänk så många elever han på ett föredömligt sätt undervisat under den långa tiden.


Man står vid kateder i skolsal.

Nils-Olof ”Sola” Mårtensson var lärare på Hjalmar fram till 2005. Under rundturen hittade han sin plats bakom katedern igen.

Elever sittstrejkade i protest

Ett minne som denna grupp berättade om var när de sittstrejkade framför studierektorns dörr för att protestera mot en av lärarna. Läraren slutade senare men när klassen hade sin avslutningsmiddag kom ett telegram hela vägen från Australien där samme person önskade dem lycka till i livet. Några i gruppen funderade över om det var deras aktion som hade bidragit till att han slutade och hade kanske lite dåligt samvete över det, speciellt efter att han till och med skickat ett så fint telegram med lyckönskningar till dem alla.


Grupp av elever.

Besöket på skolan började med tilltugg och bubbel i foajén.

Stort politiskt engagemang under 1970-talet

Något som diskuterades vid båda jubileumsträffarna var det stora politiska engagemang som fanns bland eleverna i början av 1970-talet. Många hade då till exempel synpunkter kring Vietnamkriget, mycket tack vare att alla hushåll nu hade tv och nyheterna från kriget kablades rätt in i allas vardagsrum. En jubilar beskrev det som att eleverna på skolan ofta hade synpunkter lite till vänster på den politiska skalan medan lärarkollegiet och skolledningen snarare hade sina åsikter mer till höger. Detta orsakade naturligtvis ofta diskussioner och kanske emellanåt några mindre motsättningar. Dock var det alltid högt i tak med en god ton från båda sidor.


Elever.

Besöket på skolan blev uppskattat, många gamla minnen dök upp när de före detta eleverna samtalade om tiden som varit.


Gemensamt för båda gruppernas samtal var naturligtvis också diskussionerna om alla lärare de träffat på under sina år på Hjalmar Strömerskolan. När skolan var ny kom välutbildade lärare från hela Sverige vilka säkerligen bidrog till skolans goda kvalitet. Flera av dem blev också kvar i många år vilket talar för att skolan varit en bra arbetsplats med god trivsel i kollegiet. Man ska också komma ihåg att skolan sågs som väldigt modern när den invigdes, vilket säkerligen lockade många till lilla Strömsund.


Tack!

Ett stort tack till jubilarerna för ert besök på Hjalmar Strömerskolan och för att ni delat med er av era minnen.

Logga: Hjalmar 50 års-jubileum.
Närbild på telegram.

Närbild på telegrammet till avgångsklassen från 1972, som en lärare skickade hela vägen från Australien.

Kontakta oss

Hjalmar Strömerskolan

Box 520
833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: