Lyssna på sidan Lyssna
Man med gitarr.

Jorma Kaukonen har spelat både på Woodstock – och i Strömsund. Pressbild: Scotty Hall

Publicerad:

Jorma Kaukonen – världsartisten som hade två rockkonserter i skolans sporthall

Fredagen den 22 april 2022 spelade Jorma Kaukonen med sitt band Hot Tuna på Carnegie Hall i New York. Anledningen till konserten var att Jorma firade sin 80-årsdag. Men vad har det med Hjalmar Strömerskolan och Strömsund att göra? Jo, i mitten av 1970-talet var Jorma i Strömsund vid några tillfällen för att åka skridskor på Strömvallen. Besöken resulterade också i två rockkonserter i skolans sporthall, 1975 och 1976, med musiker i världsklass.

I mitten av 1970-talet var Jorma kanske mest känd som sologitarrist i sitt andra band, Jeffersson Airplane, ett rockband som spelade på de stora arenorna i USA vid den här tiden. De var till exempel ett av de band som spelade vid den stora kultfestivalen Woodstock 1969, tillsammans med storheter som Janis Joplin, Jimi Hendrix med flera.

Konsert i Strömsund

Jorma kom till Strömsund via kontakter med Örjan Sandler, OS-bronsmedaljör i Grenoble 1968 och tränare vid Hjalmar Strömerskolans skridskogymnasium.

Väl på plats i Strömsund ringde Jorma en svensk musiker som han kände.

”Hi, it’s Jorma. Wanna play some rock´n roll?”


Men det stannade inte där. Jorma hämtade även över sin kompis Jack Casady från San Fransisco, basist i både Jeffersson Airplane och Hot Tuna, och bad honom flyga över för att vara med och spela lite. Allt detta för bara en konsert i Hjalmar Strömerskolans sporthall i lilla Strömsund.

Lockade publik från hela Sverige

När Jorma återkom till Strömsund året därpå 1976 ordnades ännu en konsert och båda konserterna gavs till förmån för IFK Strömsund. Människor från hela Sverige hörde av sig och ville ha biljetter och det blev minst sagt ett himla drag i sporthallen. Många minns nog dessa konserter med glädje.

Skiva döptes efter seg korv i Östersund

Ytterligare en rolig händelse från den här tiden är att efter en skridskotävling i Östersund 1976 åkte Strömsundsbon Håkan Sannemo, skridskokompis med Jorma, med honom till en korvkiosk för att stilla hungern. Håkans korv var dock så seg att den hoppade ur brickan och Håkan utbrast ”jävla hoppkorv”. Håkan blev senare samma år bjuden till San Fransisco för att närvara vid inspelningarna av Hot Tunas nya skiva – en skiva som fick namnet ”Hoppkorv” som minne av den sega korven i Östersund.

Vill du dela med dig av din historia?

Vi är stolta över vår fina skola och tidigare elever, och hoppas att du också minns skoltiden med värme om du gått hos oss!


Vill du vara med i Hjalmargalleriet?

Vi söker efter fler före detta elever som vill dela med sig av sin historia.

Anmäl dig till Hjalmargalleriet via webbformuläret

Kontakta oss

Hjalmar Strömerskolan

Box 520
833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: