Lyssna på sidan Lyssna
Student.

Mahram Moradi, ekonomiprogrammet, höll ett fint tacktal efter sina sex och ett halvt år på skolan.

Publicerad:

Grattis till årets jubileumsstudenter!

Årets jubileumsstudent torsdagen den 16 juni bjöd på vackert väder och glada avgångselever. Kanske kan årets studenter inspireras av någon eller några av alla dem som tagit studenten vid skolan sedan 1971. Skolan har med all säkerhet påverkat många under årens lopp och förhoppningen är att det ska fortsätta så många år framöver.

Så var ännu ett läsår till ända. Ett läsår som till viss del liknar alla andra men som ändå har varit speciellt på flera sätt. Vi har under en längre tid präglats av en pandemi, något som påverkat årets studenter på ett sätt som vi tidigare inte kunde tro skulle vara möjligt då undervisningen under långa perioder bedrivits på distans.

”Älska er själva och era medmänniskor”

Rektor Heidi Sundelin nämnde detta i sitt tal under avslutningen i Ströms kyrka och berömde eleverna för att ha klarat av denna tid och ha gjort det bästa av situationen. Hon nämnde också den uppkomna situationen i Ukraina och vikten av att få leva i fred och förverkliga drömmar. Talet avslutades med ”ni skall vara stolta över er, våga leva utan att vara rädda. Våga vara sårbara, älska er själva, livet och era medmänniskor”.

Rektor håller tal.

Heidi Sundelin, rektor, höll tal i Ströms kyrka.

En modern skola 1971

Hjalmar Strömerskolans första student var 1971. Dessa elever började redan på hösten 1968 trots att skolan inte var riktigt färdig. Det sägs att klassrummen den första tiden endast hade stolar och att skolbänkar saknades i vissa klassrum. Den nybyggda skolan var formad helt enligt de principer som låg till grund för den tidens läroplan och ansågs vara väldigt modern. Hänsyn hade tagits till både integrering mellan olika ämnen, studierum för eleverna och arbetsrum för lärare. Klassrummen var även försedda med den apparatur som krävdes för ”audiovisuell undervisning”.

Pampig invigning

Den officiella invigningen ägde rum 1970 då även nuvarande Hjalmarhallen var färdigställd. Vid invigningen deltog dåvarande utbildningsminister Ingvar Carlsson, Sveriges statsminister 1986–1991 och 1994–1996. I Östersundsposten den 10 april stod följande att läsa om invigningen: ”Med en eloge till kommunen, som visat sig villig att satsa på en så tidspräglad skola, förklarade utbildningsministern Hjalmar Strömerskolan invigd”.

Buffé uppdukad.

Dukat och pyntat för årets studenter.

Mingel i cafeterian

Avslutningsceremonin för jubileumsåret 2022 påbörjades med mingel i skolans cafeteria där personalen hade dukat upp till fest. I gemensam tropp tågade sen studenter och lärare till kyrkan där det fina programmet bestod av sång, tal och stipendieutdelning.

Mahram höll vackert tal i Ströms kyrka

En mycket uppskattad talare var studenten Mahram Moradi, ekonomiprogrammet, som höll ett tacktal efter sina sex och ett halvt år på skolan. Mahram, som ursprungligen kommer från Afghanistan, berättade att när han var liten så ville han gå i skolan men hans pappa sa nej då hans storebror redan gick i skolan och det räckte med en pojke från familjen. Sedan Mahram kom till Hjalmar Strömerskolan har han läst in kurser från både grundskolan och gymnasiet och inget av detta skulle ha varit möjligt utan skolans lärare som han uttryckte stor tacksamhet till. Mahram tackade även sina klasskamrater och sin bästa vän och avslutade med att säga att ”Hjalmar kommer att finnas i mitt hjärta för alltid”.

Hjalmar Strömerskolan.

Förberedelser på skolgården.

Smörgåstårta och utspring

Förmiddagen avslutades sedan med mycket god smörgåstårta i Hjalmar Strömerskolans matsal innan det var dags för de olika klasserna att springa ut genom Hjalmars dörr, kanske för allra sista gången. En elev sa med oro i rösten ”det enda jag kan är att gå i skolan” men allt ordnar sig säkert på bästa sätt och kanske kan årets studenter inspireras av någon eller några av alla dem som tagit studenten vid skolan sedan 1971. Hjalmar Strömerskolan har med all säkerhet påverkat många under årens lopp och förhoppningen är att det ska fortsätta så många år framöver.


Grattis alla studenter!

Hjalmar Strömerskolan önskar 2022 års jubileumsstudenter all lycka till i framtiden!

Se fler bilder från studentdagen

Se fler bilder på skolans Facebooksida, sök på Hjalmar Strömerskolan.

Studenter springer ut från Hjalmar Strömerskolan.

Äntligen dags för utspring!

Folkmassa väntar på studenter.

Släkt och vänner väntar på årets studenter.

Vill du dela med dig av din historia?

Vi är stolta över vår fina skola och tidigare elever, och hoppas att du också minns skoltiden med värme om du gått hos oss!


Vill du vara med i Hjalmargalleriet?

Vi söker efter fler före detta elever som vill dela med sig av sin historia.

Anmäl dig till Hjalmargalleriet via webbformuläret

Kontakta oss

Hjalmar Strömerskolan

Box 520
833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: