Lyssna på sidan Lyssna
Två studenter framför skola.

”Vi hejar på Hjalmar även om vi förmodligen aldrig kommer tillbaka hit”, säger avgångseleverna Emil och Daniel på ekonomiprogrammet i sin framtidsspaning.

Publicerad:

Studenterna Emil och Daniel gör en framtidsspaning

Torsdagen den 16 juni 2022 tar klasskompisarna Emil och Daniel studenten från ekonomiprogrammet på Hjalmar Strömerskolan. Med anledning av skolans 50-årsjubileum bjuder de här på en framtidsspaning med rubriken Hjalmar om 50 år.

”Framtiden bådar osäkerhet. Men en sak är säker och det är att man alltid kan fantisera och drömma. De senaste åren har världen sett en stor digitalisering, detta har vi märkt av extra väl genom pandemin då till och med skolan gick över till distansundervisning för många. Detta tror vi var en bra lärdom men även möjligen ett startskott för mer distansundervisning i framtiden. Detta skulle öppna upp möjligheten för folk som inte kan pendla, flytta eller är intresserade av utrikes utbildningar att delta i de utbildningar de vill gå.

Den sociala biten är viktig

Sannolikheten att all skola går över till distans är dock icke existerande då den sociala aspekten av skoltiden är en vital del av skolgången och är det som motiverar många att gå till skolan. Utökad digitalisering bär dock inte endast med sig distansundervisning, utan också förbättring av lärande och undervisning. Teknologin om 50 år kommer vara betydligt bättre än dagens teknologi, detta kan skolan utnyttja. Tillgänglighet och lärande för de med besvär och hinder är ett område som förmodligen kommer förbättras markant. Detta på grund av enklare och bättre datorprogram som kan läsa upp, förenkla och hjälpa de som behöver det. Datorer, läromedel och undervisning kommer se en stor förbättring också tack vare denna utveckling.

Strömsund har förutsättningar att växa

Färdmedel till och från skolan kommer även bli bättre genom den teknologiska framgången. Elektriska bussar, tåg och dylikt kommer att finnas i mindre samhällen som Strömsund och i närliggande områden. Detta för samhället mer tillsammans och är för både skolan och Strömsund positivt genom den ökade trafiken genom orten. Strömsund har goda förutsättningar att växa till ett större samhälle i samband med att skolan utvecklas och blir större. En större skola kräver mer elever och personal att fylla därav mer jobb etcetera. Detta på grund av att Strömsund är en väldigt viktig centralort i Jämtland och befinner sig vid en aktiv trafikled. Vi tror även att oddsen för att urbaniseringen vänder är stora, då det inte kommer att vara några större skillnader i den digitala infrastrukturen mellan stora städer och mindre samhällen. Detta innefattar till exempel internet-tillgänglighet, hastigheter och så vidare som kan öppna upp möjligheten för fler att jobba hemifrån.


Då globaliseringen har tagit nästa steg under de kommande 50 åren tror vi även att mer folk från andra länder kommer ta chansen att resa och flytta runt i världen. Detta bidrar förhoppningsvis till en större förståelse bland människor, en sammansmältning av nya kulturer och normer och ett mer empatiskt samhälle.

Måla om och expandera

Hjalmar Strömerskolan får gärna genomföra en omfattande renovering inom dessa 50 kommande år. Vi vill gärna se att skolan moderniseras, målas om till mer glada och neutrala färger, expanderar med lokaler, kommer med nya programval, erbjuder säkrade jobb/tjänster efter skolan och mycket mer. Vi tror även att gemenskap och grupparbete kommer att bli viktigare i framtiden, samt att kraven på eleverna kommer att öka mycket. Eftersom utbildning kommer att bli mer tillgängligt för världen, men även för att den generella ”smartheten” kommer att öka, så sätter det press på eleverna. Grupparbeten tror vi kommer vara viktigt då många arbeten, jobb och uppgifter kommer kräva en delad kompetens och detta kommer skolan ta vara på och lära eleverna jobba tillsammans redan i tidig ålder.

Datorer och programmering

Framtida jobb kommer även bestämma lite över hur skolans utbildningsutbud ser ut. Mycket av framtiden kommer att kräva kompetens inom datorer och programmering, vilket gör att det krävs många med den utbildningen. Det kommer att behövas nya gymnasieprogram som inriktas på matte och programmering (inte teknik).


Vi hejar på Hjalmar även om vi förmodligen aldrig kommer tillbaka hit.”


Emil och Daniel, EK3

Vill du dela med dig av din historia?

Vi är stolta över vår fina skola och tidigare elever, och hoppas att du också minns skoltiden med värme om du gått hos oss!


Vill du vara med i Hjalmargalleriet?

Vi söker efter fler före detta elever som vill dela med sig av sin historia.

Anmäl dig till Hjalmargalleriet via webbformuläret

Kontakta oss

Hjalmar Strömerskolan

Box 520
833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: