Lyssna på sidan Lyssna
Gruppbild: Vindkrafttekniker.

Eleverna på YH Vind 11, tillsammans med några ur personalen, samlade för gruppbild i samband med examen den 17 december.

Publicerad:

Grattis till examen alla vindkrafttekniker i Vind 11!

Fredagen den 17 december tog eleverna på YH Vindkraftteknikerutbildning, Vind 11, examen. Det skedde under festliga former med lunch, alkoholfritt bubbel och tal. Många har redan fått anställning och övriga elever väntar på besked efter jobbansökningar och anställningsintervjuer.
– Behovet av vindkrafttekniker är stort så de har goda förutsättningar när de nu är färdigutbildade, säger Mona Sehlin, utbildningsledare.

De 23 eleverna på vindkraftteknikerutbildningen kommer från Göteborg i söder till Malå i norr och har nu pluggat i tre terminer. En tredjedel av utbildningen har de i olika perioder genomfört ute på LIA, lärande i arbete. Trots rådande pandemi har det varit möjligt att ha LIA-platser runt om i Sverige, den sista perioden var två elever även i Norge.

Redovisning av examensarbeten

Fredagen den 17 december var det examensdags och förmiddagen inleddes med redovisningar av klassens examensarbeten. Det skedde via länk med Uppsala universitet Campus Gotland, men gick även att lyssna till i aulan på Hjalmar.


Två personer talar inför grupp.

Mona Sehlin, utbildningsledare YH Vindkraftteknikerutbildningen och Heidi Sundelin, rektor på Hjalmar Strömerskolan.

Därefter blev det gemensam lunch på Hotel Nordica, före själva examensceremonin i klassrummet på Torsgatan. I ledningsgruppen för YH Vind sitter personer från vindkraftsbranschen och flera av dem deltog fysiskt och via länk, bland annat från Vestas, Energiservice Skellefteå, WPO och WPS. Även Vindkraftcentrum deltog under examensdagen.

– Vi bjöd på alkoholfritt bubbel och tilltugg, visade bildspel med lite bilder från åren som gått och ledningsgruppens representanter sa några väl valda ord. Kommunalrådet Morgan Olsson var också med på länk liksom de elever som inte kunde närvara fysiskt av olika anledningar, säger utbildningsledaren Mona Sehlin.

Ljus framtid

Framtiden för de nyutexaminerade vindkrafttekniker ser mycket ljus ut. Enligt en prognos som Vindkraftcentrum tagit fram är behovet cirka 200 stycken per år under de kommande fyra åren.

– Många av de som nu tar examen har redan fått anställning och de övriga väntar på besked efter jobbansökningar och anställningsintervjuer. Det känns glädjande, säger Mona Sehlin.


Ansökan till nästa kursstart öppnar den 17 januari 2022.

Elev tar emot diplom under examensceremoni.

Framtiden för de nyutexaminerade vindkraftteknikerna ser mycket ljus ut, behovet på arbetsmarknaden är stort.

Kontakta oss

Hjalmar Strömerskolan

Box 520
833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: