Webbplatsen använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Hjalmar Strömerskolan tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad:

Skapa en minnesvärd student – uppmaning till dig som förälder

Studentfestligheter är ett populärt inslag i vardagen för dagens gymnasieelever. Det tycker vi ska vara en rolig upplevelse som ger positiva minnen. Så blir det tyvärr inte för alla, ibland kan festliga arrangemang få en tråkig baksida med okontrollerade alkoholintag bland både minderåriga och unga vuxna. Nu ber polisen, kommunens ANDTS-samordnare och skolans rektor dig som förälder att prata med din tonåring inför årets firande. Tillsammans kan vi skapa en minnesvärd avslutning på gymnasietiden.

Så här skriver Jonny Jonsson, områdespolis, Ylfva Wistrand, ANDTS-samordnare Strömsunds kommun (alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel) och Heidi Sundelin, rektor på Hjalmar Strömerskolan till alla ungdomar och föräldrar inför årets studentfestligheter.

Hej förälder, nu närmar sig studenten!

”Studentfestligheter är ett populärt inslag i vardagen för dagens gymnasieelever. Det tycker vi ska vara en rolig upplevelse som ger positiva minnen. Så blir det tyvärr inte för alla, ibland kan festliga arrangemang få en tråkig baksida med okontrollerade alkoholintag bland både minderåriga och unga vuxna. Vår erfarenhet är att med festliga arrangemang följer också en tråkig baksida, där okontrollerade alkoholintag bland både minderåriga och unga vuxna förekommer. Polisiära insatser och åtgärder blir nödvändiga när ungdomar och unga vuxna far illa.

Annorlunda firande på grund av pandemin

I år präglas vår vardag också av rådande pandemi och coronaviruset covid-19. Det begränsar oss alla i möjligheterna att fira årets studenthögtid som vanligt.


Kanske planeras ändå studentfestligheter precis som tidigare år med allt från poängjakt till ölbrännboll? Just nu gäller både allmänna råd och rekommendationer från myndigheter för att dämpa och fördröja den allmänna smittspridningen av covid-19. Det innebär att studentfirandet måste bli lite annorlunda i år. Begränsningen om max 50 personer gäller inte för privata festligheter, men alla har ett personligt ansvar för att minska smittspridningen. Om ni ordnar en mottagning bör det ske utomhus med färre gäster och med gäster som familjen normalt umgås med.

Prata med din tonåring!

Nu ber vi dig som förälder om hjälp att prata med just din student om detta. Tonåringar bryr sig om vad deras föräldrar säger – trots att det inte alltid verkar så”.


Tack för hjälpen!

Jonny Jonsson, områdespolis
Ylfva Wistrand, ANDTS-samordnare
Heidi Sundelin, rektor Hjalmar Strömerskolan

 

Observera: Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Tips till dig som förälder: Tonåringar och alkohol

  • Våga prata om alkohol. Det är aldrig fånigt att vara omtänksam eller prata om sina känslor med sitt barn. Om du är orolig, berätta varför du är det.
  • Var tydlig och sätt gränser. Ju tydligare du visar vad du förväntar dig, desto enklare är det för tonåringen att själv ta ställning eller göra som du bestämt.
  • Bjud inte på alkohol och köp inte ut. Forskning visar att de tonåringar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer.
  • Ta hjälp av andra föräldrar. Det kan vara skönt att veta vad som gäller i andra familjer när argumentet ”alla andra får” dyker upp i diskussionerna.
  • Hjälp till att säga nej. Ge ditt barn bra argument och berätta att det är helt okej att ha en egen vilja och säga nej, även när alla andra säger ja. Berätta också att det faktiskt inte är sant att alla ungdomar dricker.

Kontakta oss

Hjalmar Strömerskolan

Box 520
833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: