Webbplatsen använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Hjalmar Strömerskolan tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Publicerad: 9 december 2019

Programdag för årskurs 9

Varje år anordnas en programdag på Hjalmar Strömerskolan för elever i årskurs 9. Det bjöds på fika och en mängd aktiviteter från de olika programmen. Detta för att skapa en trivsam miljö och väcka intresse inför kommande gymnasieval.

Första onsdagen i december hade Hjalmar Strömerskolan bjudit in till programdag för grundskolans årskurs 9. Det kom elever från Centralskolan i Hoting, Fjällsköskolan i Backe, Grevåkerskolan i Hammerdal, Frostviksskolan i Gäddede, Vattudalsskolan i Strömsund, Strandenskolan i Dorotea och Cederbersskolan i Föllinge. Grundkoleeleverna hade valt ut tre program som de var intresserad av och ville titta närmare på inför sitt gymnasieval som ska göras i januari. Syftet med besöket var att de ska få en bild av vad utbildningen inefattar och vilka yrkesinriktningar som kan finnas.


Dagen började med fika och välkomsttal av rektor Heidi Sundelin sedan delades eleverna in i grupper och togs om hand av våra utsedda elevvärdar som guidede dem runt till de olika programmen. Våra gymnasieelever hade tidigare deltagit i en värdutbildning där de gått igenom vad ett gott värdskap är och hur de praktiskt ska sköta uppdraget under dagen. Språkstöd till grupperna fanns också vid behov.


De som besökte Barn- och fritidsprogrammet fick använda sin kreativitet då de gjorde julgranspynt och en lång gemensam vimpel. De fick även prova dramapedagogik, ett ämne som ingår i programmet.


Ekonomiprogrammet visade upp en presentation med ett bildspel. Den innehöll bland annat bilder från studieresor i Stockholm och Bryssel. Gymnasieeleverna berättade om den APL som görs, studiebesök och kontakter med fadderföretag samt att de i åk 2 får driva egna UF-företag och tävlar med sina företag regionalt i Östersund. De hade även Kahootquiz, tävling i bästa affärsidé och snyggaste loggan utsågs.


Eleverna på handelsprogrammet hade logotypetävling med tolv olika logotyper uppsatta i korridorerna som våra besökare skulle gissa vilket företag som stod bakom. De avslutade med Kahootquiz av frågor utifrån sin tidigare presentation.


På Naturvetenskapsprogrammet demonstrerade elever från åk 2 i hur man gör kemiska estrar, estrar är smak och doftämnen som bland annat används i godis och läsk, och besökarna fick titta på bakterier i mikroskop samt titta in i odlingsrummet och se på biologielevernas odlingsexperiment.


På teknikprogrammet fick eleverna designa sin egen nyckelring som sedan skrivs ut i 3D.Teknikcollege bjöd på en VR upplevelse i rasthallen där man kunde prova på konstruktion, verkstads jobb och montering av en månbil som skulle användas på Mars.


Hos Vård- och omsorgsprogrammet fick niorna lära sig lite mera om människokroppen, vad olika organ heter på svenska och på latin. De fick lära sig hur organen i sitter genom att bygga ihop vår anatomiska torso. I metodrummet fick de titta och prova på kapillärprovtagning, venprovtagning, skötsel av patient i säng samt titta på vår utställning med ortopediska och kirurgiska hjälpmedel och reservdelar.


Sammanfattningsvis en mycket trivsam dag och vi på Hjalmar Strömerskolan tackar alla högstadieskolor för besöket. Hoppas ni vill komma tillbaka igen nästa höst som en av våra elever.

Kontakta oss

Hjalmar Strömerskolan

Box 520
833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: 10 februari 2020