Lyssna på sidan Lyssna

Långa härliga promenader, eller elsparkcykel för de som ville.

Publicerad:

NATE2 på studieresa till Umeå

Eleverna i Natur- och teknikprogrammet, årskurs 2, samt de elever som studerar Hållbart samhälle gjorde en studieresa till Umeå mellan den 24:e och 26:e maj. Umeå har prisats som en av Europas mest hållbara städer utifrån flera hållbarhetsaspekter och resan syftade till att se hur ett hållbart samhälle kan se ut.

Stadens gedigna arbete för social hållbarhet presenterades av Jämställdhetsstrategen Linda Gustafsson som bland annat visade de konstverk och mötesplatser som syftar till att få alla att känna sig inkluderade i samhället.

Stadens klimatarbete presenterades bland annat genom ett besök på Umeås cykelgarage där eleverna fick provköra el-lådcyklar som medborgare kan hyra för en billig penning.


I Umeå finns en strategi att allt man behöver skall finnas in om 5 km avstånd så att man ska kunna välja ett fossillfritt liv utan bil.


En av dagarna ägnades åt hållbara utbildningar och framtid med en heldagsprogram på SLU.

Där deltog tre av eleverna vid finalen på Global challenge, en uppsatstävling med temat ”lösa världens hunger”.

Rand Rumni, Nyalat Makuach och Sifan Garedew Worku gjorde bra ifrån sig och berätta om sina planer för hur de skulle kunna lösa hungern i det land de valt.

Annat hållbart på programmet

  • Besök på en fiskeodling vid en av Sveriges största vattenkraftverk Norrfors, där man jobbar för att bibehålla lax och öringsbestånden.
  • Studerat hållbart byggande, bland annat Umeå bildmuseum, ett höghus av trä.
  • Lunch på Gotthards krog som bara serverar vegetariskt, ekologiskt och mestadels lokalproducerat.
  • Besök på Röda korset- City där eleverna fick information om Röda korsets syfte och hur man kan bidra till en bättre värld genom att handla second hand.
  • Långa härliga promenader, eller elsparkcykel för de som ville.


En mycket lärorik och trevlig resa som förhoppningsvis visade på vilka möjligheter det finns att skapa hållbara samhällen i framtiden.

 

Kontakta oss

Hjalmar Strömerskolan

Box 520
833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: