Lyssna på sidan Lyssna

Deltagare i Erasmus+ projektet WIWAG

Publicerad:

Wille berättar om sin studieresa till Tyskland

Genom Erasmus+ projektet WIWAG har eleven Wille Berglund från Ekonomiprogrammet varit med till Tyskland och berättar här om sin upplevelse.

Eleverna på ekonomiprogrammet deltar i Erasmus+ projektet WIWAG. I detta projekt spelar våra elever ett företagsspel tillsammans med elever från skolor i Portugal, Spanien, Tyskland och Österrike. Wille Berglund var med i pressteamet under sin studieresa till Tyskland nyligen och beskriver här hans upplevelse.

WIWAG Tyskland vecka 47

WIWAG (IBGWIWAG) är en internationell företagssimulator som ingår i det europeiska Erasmus+-projektet. Inom projektet spelar elever från 5 olika länder (Sverige, Österrike, Tyskland, Portugal och Spanien) en affärssimulering. De ska organisera företag tillsammans och förändra nyckeltal för att få bästa möjliga företagsresultat, både ekonomiskt, miljömässigt såväl som socialt. Målet med spelet är att samla erfarenheter av företagsarbete från studenter i internationella sammanhang och att skapa samarbete inom företagsgrupperna. Eleverna vänjer sig också vid att interagera i interkulturella miljöer.


Alla elever tilldelades roller som t.ex: VD, Ekonomichef, Produktionschef, etcetera. Inom de olika verksamhetsgrupperna ska eleverna tillsammans komma överens om vilka beslut de ska fatta för att försöka få bästa möjliga resultat, men samtidigt förhålla sig till ett ekologiskt och socialt perspektiv. Efter varje omgång får eleverna en årsredovisning där de jämförs med de andra företagen, de behöver sedan utvärdera rapportens resultat för att kunna konkurrera mot de andra företagen och ta en så stor marknadsandel som möjligt.


I projektet träffas olika studenter 5 gånger under 2 år. Värd denna gång var Landrat-Gruber-Schule i Dieburg, Tyskland. Eleverna anlände till den närliggande staden Darmstadt på söndagseftermiddagen, där de skulle bo. De bodde på ett vandrarhem. Den första aktiviteten de gjorde tillsammans var att gå på en ActionBound digital turné runt Darmstadt med sina företagsgrupper för att lära känna varandra innan spelet började. På kvällen åt de alla tillsammans.

Den ekonomiska simuleringen

I måndags påbörjades arbetet med den ekonomiska simuleringen, det första eleverna fick i uppgift var att skapa sin företagsidentitet genom att skapa företagets logotyp och namn. Eleverna genomförde också det första räkenskapsåret i sina respektive verksamheter. De fick också en rundtur runt skolan av de tyska eleverna.


Under tisdagen inleddes arbetet med marknadsmixen och eleverna gjorde varsin reklamfilm och en affisch för att marknadsföra sin produkt till konsumenterna. Även andra och tredje räkenskapsåren avslutades senare under dagen. Vid slutet av projektet var de två företagen i Speed ​​UP & ComfyStep de mest framgångsrika. De hade mest vinst och högst aktiekurs efter att senaste räkenskapsåret var över. Företaget Floesh presterade också bra från ett ekologiskt och socialt perspektiv men de uppnådde inte samma resultat som de två tidigare nämnda företagen.

 

Eleverna som ingick i pressteamet under dagarna i Tyskland har gjort en video som beskriver dagarna i Tyskland under Wiwagprojektet.

Rasmus Lif EK3(till vänster) och Wille Berglund EK3(till höger)tillsammans med skolans maskot Hulda. De två tillhörde pressteamet under veckan i Tyskland.

Ett gäng tävlande som gjorde en presentation.

Lärare och elever ur EK2 och EK3 som var iväg till Tyskland.

Kontakta oss

Hjalmar Strömerskolan

Box 520
833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: