Gruppfoto från resan.
Publicerad:
En fantastisk resa till Portugal, inom Erasmus+-projektet Wiwag, där ekonomieleverna fick prova på att simulera att driva företag och konkurrera mot andra elever i ett välutvecklat och spännande simulationsverktyg.
Företagen bestod av elever från Sverige, Portugal, Spanien, Tyskland och Österrike och eleverna var uppdelade i tvärgrupper och där de hade tilldelats olika funktioner såsom Verkställande direktör, Ekonomichef, Marknadschef, Produktionschef, Inköpschef etc.
Resan började tidigt en lördagsmorgon från Strömsund. De flesta var uppe redan vid fyratiden på morgonen för att hinna göra sig redo för en bussresa till Östersund för att sedan ansluta med tåg vidare mot Arlanda. På Arlanda bordade vi flyget till Portugal (Faro) och slutligen tog vi ytterligare en buss till slutdestinationen: Carvoeiro. En resa på närmare 16 timmar med alla byten inräknade. Väl framme kändes det som om vi kommit helt rätt. Hotellet var av mycket god standard, utsikten mot Atlantkusten var storslagen och temperaturen kändes som en vanlig svensk högsommardag.
Men detta var inte någon vanligt chartrad semesterresa. Målet var att skapa samarbete och utbyta erfarenheter genom ett komplicerat ekonomiskt spel där eleverna spelade olika roller i en företagsledande struktur. Alla elever hade som sagt på förhand blivit tilldelade roller och skulle nu tillsammans komma överens om vilka beslut som var tvungna att göras för att företaget skulle gå med vinst och ta ytterligare marknadsandelar samt även ha ett ekologiskt förhållningstänk.
Det webbaserade spelet, som kallas för WiWag, utspelades på en skola i Portugal, Lagoa, som var värd vid detta tillfälle. WiWag är skapat som en akronym ur frasen; ”wirtschafs wochen” som enklast kan översättas till engelskans business week. Det var ett mycket komplicerat spel där varje beslut hade effekt på utgången. Efter varje omgång fick eleverna ta del av en simulerad årsrapport där effekterna av deras beslut gick att se i jämförelse med de andra elevernas företag. Marknadsandelar hade förändrats, vissa företag hade sålt slut på produkterna medan andra hade fulla lager. Vissa företag hade sålt sina produkter alldeles för billigt medan andra satt prislappen för högt i jämförelse. Dessa parametrar och mycket mer information fick eleverna ta med sig in till nästa års simulation där nu ännu fler beslut var tvungna att tas.
Efter tre omgångar började spelet gå mot sitt slut. En slutgiltig rapport fick ligga till grund för en bolagsstämma där eleverna som drivit företaget fick stå till svars för resultatet inför aktieägarna samt en grupp elever som agerade journalister. Allt sammantaget visade det sig vara ett spel som gav många erfarenheter och aha-upplevelser som var starkt anknutet till ett realistiskt scenario.
Det ingick även i arbetet inom företaget att göra marknadsföringsinsatser som till exempel att ta fram en logotype, presentera företagsidén samt att göra reklamfilm och posters.
Spelet hade tagit tre dagar att genomföra och på den tredje dagen var det dags att ta avsked av Portugal och alla de andra samarbetspartnerna från Österrike, Tyskland, Spanien och Portugal. Vid 16-tiden tog vår delegation, som bestod av två lärare och åtta ekonomielever, en buss direkt från skolan vi hade jobbat vid och påbörjade resan tillbaka till Strömsund. Återresan var inte på något sätt enklare än ditresan. När vi landade på Arlanda klockan 02.00 på natten så hade vi en 6 ½ timmars väntan på tåget mot Östersund och vidare en buss vidare till Strömsund. Efter närmare 24 timmar var vi äntligen tillbaka på platsen där vi startade. Alla var väldigt trötta men många erfarenheter rikare.
En särskild eloge ska ges till våra elever som skötte sig exemplariskt under hela resan. Bra jobbat och tack för en oförglömlig upplevelse!
Andreas Englund & Monica Göransson Lööf
Hjalmar Strömerskolan
Box 520
833 24 Strömsund
Kontakta kommunen
0670-161 00 (växel)
Kontakta gärna
Senast ändrad/granskad: