Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad:

Studieresa till Zaragoza i Spanien

Vecka 17 deltog fyra av Hjalmar Strömerskolans elever på besök i Zaragoza i Spanien genom Erasmus-projektet DEDA (Digital Education Digital Aspects). Projektet påbörjades för två och ett halvt år med sedan men på grund av pandemin har inga elevutbyten ägt rum förrän denna termin. Deltagande länder är förutom Sverige och Spanien, även Tyskland och Österrike.

Dagarna i Zaragoza var fyllda med aktiviteter och tillbringades på en skola där eleverna bland annat fick bygga en robot, träna programmering samt diskutera demokrati- och fredsfrågor. Det senare med hjälp av så kallad ”collaberative learning”, ett sätt att diskutera on-line där de argument som flest deltagare håller med om blir själva resultatet. Både grupparbetet med roboten och utfallet av diskussionerna redovisades sedan för hela gruppen. Mellan de olika passen fanns tid för spontana möten och det bjöds även på lunch i skolans matsal.

Det bästa med resan var alla nya kontakter man fått. Alla var väldigt lättsamma och trevliga och det är roligt att lära känna ungdomar från andra länder, säger Kajsa Sörlin Jamte i SA2.

Minnen för livet

Efter skoltid var det dags att ta del av den romerska historia Zaragoza har samt även en tur i palatset Aljaferia, ett palats från 1100-talet där både muslimer och kristna regerat. Delar av byggnaden används även i dag av Zaragozas regionala politiker.

De vänskapsband vi fått med eleverna från de andra länderna skulle vi aldrig kunnat få om det inte var för projektet. Vi inser också att vi är väldigt lika varandra trots helt olika kulturer och bakgrund. De spanska eleverna och lärarna tog emot oss mycket väl och det var både nyttigt och roligt att träna sina språkkunskaper, säger Anna Texmo Jonsson, SA2.

Resan både påbörjades och avslutades med en natt i Barcelona så det fanns även lite tid till att strosa runt och delta i folkvimlet på den kända gatan La Rambla. Hjalmars maskot Hulda var naturligtvis med på resan.

Elever på gata.

Några av eleverna som var med på resan.

Kontakta oss

Hjalmar Strömerskolan

Box 520
833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: