Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad:

Aktiviteter under Klimatveckan

Den 26 mars var det Earth hour. Den uppmärksammade vi genom att sätta fokus på miljö och klimat under förra veckan.

Här är en sammanställning av de aktiviteter som vi på Hjalmar Strömerskolan jobbade med kopplade till de globala miljömålen.

Svenska Årskurs 1

Förbereder sig inför nationella provet genom att bland annat jobba med temat konsumtion och överkonsumtion utifrån artikeln ”Sopdykarna kan leva gott på vårt överflöd” från Sydsvenskan. De har jobbat med texten, bakgrunden till den och har gjort värderingsövning kring det som kommit fram.

Till artikeln ”Sopdykarna kan leva gott på vårt överflöd” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hållbart samhälle

Under några veckor har eleverna jobbat med att ta fram förslag på hur Strömsund som samhälle kan ställa om och bli ett hållbart samhälle i enlighet med Agenda 2030. Detta har under Klimatveckan mynnat ut i medborgarförslag som de skickat in till kommunen.

Naturkunskap 1a1

Temat under Klimatveckan har varit Jämställdhet och samtycke. En hållbar värld kräver att det råder jämställhet, Mål 5 av de Globala målen. Vi har utgått från Bianca Kronlövs text om samtycke samt den rapport som kommit efter att resultatet från den reviderade samtyckeslagen nu sammanställts. Vi tog även upp könsstympning och tvångsgifte, som exempel brott mot de mänskliga rättigheterna för kvinnor.

 

Vi har även lyssnat på Biancas Vinterprat i P1 och eleverna ombads skriva några reflektioner och en samtalsfråga var som de sedan diskuterade i mindre grupper.

Handelsprogrammet

Handelsprogrammet åk 3 har under veckan diskuterat hur man kan minska sitt företags miljöpåverkan genom att planera sina inköp, planera och rikta företagets marknadsföring, återvinna och ställa krav på varorna som säljs i butikerna, eleverna driver nu UF företag och därmed blir diskussionerna extra viktiga och lätta att relatera till.

Ett exempel är Julia som driver företaget ReCandles UF där alla produkter är tillverkade av återvunnet material.

Matematik

Fordon- och transportprogrammet åk 2 och bygg- och anläggningsprogrammet åk 2 ska under vecka 13 få arbeta med beräkningar kring ”ekonomikörning”, om hur man kan köra för att minska bränsleförbrukningen, både för ekonomins och miljöns skull.

 

Naturprogrammet åk 2 och teknikprogrammet åk 2 kommer att arbeta lite med tillämpningar med integraler de kommande två veckorna och då ska de få arbeta med en lite större uppgift om vattenkraft.

Kontakta oss

Hjalmar Strömerskolan

Box 520
833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: