Webbplatsen använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Hjalmar Strömerskolan tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Från och med hösten 2018 startar vindkraftteknikerutbildningen vid Hjalmar Strömerskolan igen.

Publicerad: 26 januari 2018

Strömsund får vindkraftteknikerutbildning

Nu är det klart att vindkraftteknikerutbildningen på Hjalmar Strömerskolan startar igen till hösten. Det meddelade Myndigheten för yrkeshögskolan i fredags.
– Det känns oerhört glädjande, säger rektorn Heidi Sundelin.

Strömsund var först ut i Sverige med en tvåårig yrkeshögskoleutbildning för vindkrafttekniker år 2007. Våren 2016 miste kommunen oväntat det statliga stödet och tvingades lägga ned utbildningen. I fredags kom dock glädjebeskedet att Myndigheten för yrkeshögskolan beviljat en ny ansökan. Det innebär att Hjalmar Strömerskolan kan erbjuda

35 utbildningsplatser per år under fem år med start i höst, totalt kan det handla om 175 studenter.

 

Skolan är en av få som blivit beviljad fem omgångar, stödet ges endast till utbildningar som är investerings- och anläggningstunga och kan uppvisa en stor och långsiktig efterfrågan.

Stort rekryteringsbehov i branschen

Vindkraften i Sverige har de senaste åren vuxit stadigt och el genererad av vindturbiner uppgår idag till mer än tio procent av Sveriges elproduktion. Rekryteringsbehovet i branschen är fortsatt stort och nya arbetsområden växer hela tiden fram för vindkrafttekniker samtidigt som nya företag etablerar sig på marknaden.

 

– Flera av branschföretagen har varit oroliga över att inte få tag på kvalificerad arbetskraft i framtiden och är väldigt angelägna att det kommer igång minst en utbildning i mellersta och norra Sverige, där behoven av arbetskraft är som störst. Därför känns det väldigt glädjande att vi nu kan starta upp utbildningen igen, säger rektorn Heidi Sundelin.

Ansökan är öppen!

Utbildningen startar i augusti och är på 300 poäng, vilket motsvarar studier i 1,5 år. Ansökan till utbildningen går att göra till och med slutet av april.

 

– Det här har vi jobbat stenhårt för. Det är inte bara här i regionen det är stor brist på tekniker, det gäller hela Sverige. Beskedet innebär en oerhörd lättnad med tanke på de vindparker som byggs här i närheten. Det betyder fasta arbetstillfällen och skatteintäkter i 20 till 25 år. Det handlar om kommunens välfärd framåt, vår skola och omsorg, säger kommunalrådet Göran Bergström.


Kontakta oss

Hjalmar Strömerskolan

Box 520
833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: 31 januari 2018